Изкуството да задържиш качествените служители

Със сигурност всеки работодател знае, че е много трудно да се намерят качествени служители, които да се отнасят към работата си съвестно и да допринасят за благото на фирмата дълго време. За това, когато се появи такъв човек е много важно това да бъде оценено и да бъде показано по всякакъв начин.

На първо място трябва да покажете, че този човек се справя добре със задълженията си. Дали ще бъде морално похвален след някой труден проекти или ще има и известно материално стимулиране, това вече зависи от вас – работодателите и разбира се, възможностите, които имате. Но при всички положения това отчитане на добре свършената работа трябва да се случи. Защото за всеки човек е важно да знае, че трудът му е ценен и че това, което върши за фирмата е важно.

В същото време материалното измерение (разбирайте заплата) на труда на този човек трябва да бъде адекватен и да не е по-нисък от това, което е била предварителната уговорка. Ако по една или друга причина не спазите обещанието, което сте поели към този човек в материално отношение, той със сигурност няма да остане особено доволен и ще загуби доверие в коректността на работодателя си. Това ще го накара да бъде малко по-нехаен към служебните си задължения, а дори и ще го провокира да си намери друго място, където трудът му ще бъде оценен правилно, а коректността ще бъде на ниво.

Това са само малка част от сложността на това да задържите ценните кадри във вашата фирма. Но всеки работодател трябва да знае, че не той благоволява да даде работа на даден човек, а че този човек се съгласява да продаде знанията, уменията и мозъкът си на дадена фирма, благодарение на които тя да се развива и да печели пари.

А докато все още не съществува подобно разбиране за нещата, ще съществува и непрестанен отлив на кадри от едно място към друго, където са си научили уроците и са сформирали чудесна фирмена политика, където служителите се чувстват пълноценни и ценени. А това ги прави удовлетворени от работата си.

Google+ Comments