Страната с най-ниска раждаемост

След като сте прочели заглавието, сигурно много от вас са си помислили, че става въпрос за България. Всъщност ние сме далеч от класацията за най-ниска раждаемост, въпреки че не може да кажем, че сме и първенци. Но коя е страната и каква е нейната политика? Може ли да вземем добри практики от нея?

Вероятно ще ви изненадам като кажа, че най-малко деца се раждат в Южна Корея. Колкото и да са технологично развити, то проблемът с постоянно намаляващото население е голям. По последните проучвания раждаемостта е спаднала от около 0,82% на 0,78% на жена, което не изглежда много. Но правителството твърди, че ако темпът се запази, то до края на века населението им ще спадне двойно.

В Южна Корея се работи за насърчаване на раждаемостта от повече от 15 години. В социалната система по темата са вложени над 200 милиарда долара, но без резултат. Причините, довели до проблема, се считат високият стандарт на живот, на образование и на отглеждане на дете. Затова се предприема най-логичния ход – въвеждане на помощи. До края на годината те ще трябва да станат 700 долара на семейство, а до няколко години почти 800. Средната заплата за страната е около 3500 долара, само за сравнение. Ще последват и проекти за осигуряване на безплатни жилища на двойките с деца, както и безплатно здравно и образователно съдействие.

На мен този подход ми се вижда доста адекватен и мисля, че и в България трябва да се увеличат месечните помощи. Въпреки че при нас процентът на раждаемост е 1,56%, на жена, нормалният за прираст на населението е над 2%. Виждам, че последните години и у нас се правят реформи, но дали някой проследява резултата от тях?

Все пак аз съм доволен, че България е една от малкото страни в света с толкова продължително майчинство, което обаче е за сметка на финансовата част. А вие какво мислите, че трябва да се промени в посока насърчаване на раждаемостта?

Google+ Comments