Nasekomo – изграждане на път към бъдещето

Скъпи мои читатели, с вас коментираме всичко за света в блога ми. Днес темата, която искам да повдигна, е за устойчивото развитие на Земята. Важно е да се дискутира, защото все по-глобализираният и увеличаващ се свят се нуждае от правилните посоки. То то не само за да оцелее, а и за да се превърне в по-добрата версия на себе си.

В тази връзка, знаете ли кои са основните проблеми, с които се бори ООН, за да живеем по-добре? Те са събрани в 17 направления за устойчиво развитие, като всяко едно от тях има подточки и общо са 169. Утвърдени са през 2015 г. и са валидни до 2030 г. – съветвам ви да ги прочетете, за да прецените къде може да сте полезни. Аз обаче ще обърна внимание на 5 от тях, които могат да бъдат минимизирани само с дейността на една компания – Nasekomo.

Ако се чудите как това е възможно, то отговорът е: с протеини от ларви на насекомото черна муха войник. Тя може да бъде култивирана в BSF farms и в абсолютни безвредни, без миризми и отпадък условия да съществува. Получените продукти са биологична тор, протеиново брашно и масло.

А ето и в какво направление и как могат да помогнат в постигане на целите на ООН.

Премахване на глада и по-качествено хранене

Black soldier fly са богати на протеини. Като насекоми те могат да се консумират директно, но служат като основен заместител на соята и рибното брашно. По този начин, вложени в храни за домашни любимци, аквакултури и домашни животни, намаляват количеството ресурс за отглеждане на храна за тях. Така обработваемите земи могат да се използват за повече суровини за хората, а подобни ферми да използват вертикалното земеделие.

Осигуряване на устойчиви модели на потребление и производство

Чрез системите си за отглеждане на черна муха войник, които са иновативни и всяка компания като Nasekomo създава такива, за да подобри работния процес, се опазва околната среда. Такива са озониращите системи, помещения тип „къща в къща“, двойна изолация на врати. Ларвите от насекомите се хранят само с органични отпадъци и не оставят такива. При този тип производство се спазва кръговият модел на икономика и всички еко устойчиви правила.

Борба с климатичните промени

Намалява се количеството отделени газове за производство на храни, тор и масло, като органичните „отпадъци“ от селскостопанската индустрия се превръщат в животински протеини с помощта на black soldier fly. Заедно с това BSF farms се изграждат в близост до агропромишлени зони и по този начин се намаляват въглеродните емисии от транспорта.

Съхранение на океаните

Създава се био протеиново брашно, което абсолютно замества рибното брашно и се влага в редица храни за животни и в други продукти. По този начин в световен мащаб се намалява уловът на дива ситна риба и се запазват екосистемите в океаните.

Опазване на горите

Една от причините за изсичането на горите е соята, която се влага в редица суровини и храни. Чрез отглеждането на черна муха войник в биоферми като тези на Насекомо се спомага да се отдели протеин, който може да замести соята. По този начин не само се намалява процентът изсечени гори, но и се създава по-евтина суровина.

Google+ Comments