Азиатското кино

Сещате ли се за оня анекдот, в който млад сценарист всяка нощ сънувал гениален сценарий за филм, но на следващата сутрин нямал и бегъл спомен от него. От холивудска продуцентска компания му предложили милиони, само и само да им предостави гениалната си хрумка. Но той отново забравял и забравял. Накрая решил да легне да спи с лист и молив в ръка и когато сънят го навести отново, да го запише на хартията. Така и станало. Когато на сутринта се събудил, на листа пишело: eдин мъж срещна една жена. Тази история със сигурност предизвиква усмивка, но също толкова сигурно е, че е и напълно вярна. И в киното, и в литературата всичко се върти около няколко базисни сюжета. Тези от вас, които се интересуват от изкуство, са чували термина странстващи сюжети. Е, за това става въпрос – няколко истории обикалят света. Оттам нататък всичко е оригиналност на художественото претворяване, интересни и различни изразни средства, културни специфики.

asianmovieПоследното със сигурност обяснява причините за успеха, който бележи в последните години азиатското кино. Последното потвърждение на това получих миналата събота – по Нова даваха два китайски филма. И макар че бяха издържани в напълно различна тематика и стилистика – първият, “Проклятието на златното цвете”, беше зрелищна историческа и очевидно високобюджента продукция, а вторият, “Сляпата планина”, класическа драма, –  смело мога да кажа, че и двата бяха на световно ниво.    Предлагаха една различна гледна точка, едно друго тълкуване на света, непозната и изключително красива природа, друга култура  – много по-различна от основно предлаганото ни и безразборно консумирано по тази причина западно изкуство през последните десетилетия. Това, разбира се, е само част от причините за успеха, другата част според мен води към една кино школа, която освен че има изключителен усет към красивото и зрелищното, вече започва да формира и едни устойчиви традиции.

В очакване съм на новия филм на Уон Карвай “Великият Майстор”, който ще бъде част от новото издание на Световната кинопанорама. Продукция на Китай и Хонг Конг. Обещанието е за една визуално зашеметяваща драма. Ако е така – струва си да се гледа на голям екран.

 

Google+ Comments