Какъв е средният разход на един инверторен климатик през лятото?

Цените на тока се покачват с всяка изминала година. Температурите през лятото също. Инверторните климатици се очертават като най-рентабилното решение, както по отношение на първоначалната инвестиция, така и в дългосрочен план.

Жегите стават все по-непоносими, а климатикът все по-необходим. Това кара много хора да се замислят за разходите свързани с употребата на тези устройства и дали си струва да поддържат домовете си хладни с помощта на климатици. Още повече, че за последните няколко години цената на тока се покачи на няколко пъти.

Хубавата новина е, че не е нужно да се борите с жегата, за да спестите пари, просто трябва да сте разумни при избора си на климатична система. Преминаването към модул от инверторен тип може трайно да намали сметките ви за ток. Инверторните климатици Eclima,  предлагат висока степен на енергийна ефективност, поради което те могат да работят икономично както в режим на охлаждане, така и в режим на отопление.

Стига да изберете подходящия за вашето помещение модул, вие може да постигнете значителни икономии на енергия. Професионалистите по климатизация от Eclima обикновено могат да ви помогнат с това начинание. Имайте предвид, че колкото и висок клас уред да изберете, той може да не е максимално ефективен, ако не е подходящ за вашето пространство.

Но какво означава един климатик да бъде максимално ефективен и колко ток е нормално той да харчи по време на летните горещини? Продължавайте да четете, за да разберете отговорите на тези въпроси!

Какъв е нормалният разход на един инверторен климатик през лятото?

По принцип е много трудно да се даде една обща оценка за това колко харчат инверторните климатици през лятото. Със сигурност те са много по-икономични от модулите от неинверторен тип. Средният разход на уреда обаче зависи от редица фактори, включително неговата мощност (дали е 9-ка, 12-ка или пък 24-ка), външната температура, колко добре е изолирано вашето помещение, как точно използвате климатика и дали го поддържате правилно.

plashtane na smetki razhodi

Тук ще ви дадем няколко примера просто, за да добиете обща представа относно средната консумация на енергия на един инверторен модул.

  • Един климатик 12-ка (приблизително 3.52 kW) средно може да консумира около 0.88 kW на час. Това ще рече, че за един месец той ще харчи между 400 и 600 kWh.
  • Климатик 18-ка (т. е. около 5.3 kW) обикновено консумира около 1.32 kW на час и приблизително 600 – 900 kWh на месец, в случай, че се използва постоянно.

Имайте предвид, че това са само примерни изчисления. Реалният разход на вашия климатик може да варира значително, в зависимост от много други фактори, като температурата на околната среда, моделът и енергийният клас на климатика, и дори неговата възраст.

Кои са другите фактори, които оказват влияние върху количеството консумирана електроенергия?

И така, както вече стана ясно, размерът на климатика, е един от основните фактори, които оказват влияние върху количеството консумирана енергия. По-мощните модули съответно харчат малко повече, но за сметка на това пък, те могат да затоплят или охладят по-голяма площ. Нещо, което е важно да отбележим тук е, че за да бъде максимално ефективен и икономичен един климатик, то неговият размер трябва да бъде съобразен с размера на помещението. Ако монтирате твърде малък уред в голяма стая, то не се учудвайте, че сметките ви за ток се покачват.

Например, ако поставите климатик с мощност 9000 BTU (тоест 9-ка) в помещение с площ 40 квадратни метра (за което препоръчителната мощност обикновено е 18000 BTU), то той ще трябва да работи продължително време на пълен капацитет или дори извън неговите оптимални параметри. Естествено, това ще се отрази на енергийния разход, както и на продължителността на живот на самия модул. Тъй като ще се натоварва повече, той може да се нуждае и от по-чести ремонти.

Друг фактор, който трябва да имате предвид, е енергийната ефективност на уреда. Коефициентите на енергийна ефективност SCOP (сезонна ефективност в режим на отопление) и SEER (сезонна ефективност в режим на охлаждане) могат да променят енергията, консумирана по време на работа. Инверторни климатици с по-висок SCOP и SEER ще използват много по-малко електроенергия от тези с по-ниски стойности.

Температурата на околната среда също е от значение, когато става въпрос за консумация на енергия на климатик. Ако навън е много топло, то е съвсем нормално уредът да гори малко повече, за да охлади добре пространството. По същия начин, ако температурата навън е много под нулата, то климатикът ще се нуждае от повече енергия за да затопли достатъчно.

Как да спестите от сметките си за ток през лятото?

На първо място, е важно да се уверите, че модулът, който имате е надежден, ефективен и също така, е подходящ за вашето помещение. Ако модулът е по-стар модел и го използвате вече доста години, то може би е добре да помислите за закупуването на нов. Още повече пък, ако е от неинверторен тип.

Друго много важно нещо, на което да обърнете внимание, ако искате климатикът ви да не харчи излишно ток, е да държите вратите и прозорците затворени. Също така, е добре да се уверите, че помещението ви е добре изолирано. Климатикът ще има нужда от много повече енергия, за да охлади стаята, ако да речем дограмата ви е стара и не е добре уплътнена.

Освен това, ако искате модулът да бъде максимално ефективен и икономичен, то не го изключвайте и включвайте непрекъснато. Задайте една температура, която е най-комфортна за вас и го оставете да работи. Една често срещана грешка, която хората правят през лятото, е да включват климатика само през следобедните часове, когато е най-топло и после да го спират. В това обаче няма никакъв смисъл, тъй като вместо да ви спести пари, всъщност ще увеличи сметките ви за ток.

И накрая, нещо много важно – уверете се, че климатикът ви е от висок енергиен клас, в идеалния случай А+++. Не е много разумно да си купувате модул с енергиен клас А само защото е по-евтин. Така или иначе, впоследствие ще платите тези пари, а дори и повече, чрез по-високите сметки за ток. Високият енергиен клас означава по-голяма ефективност и по-ниско потребление на електричество, което ще доведе до значителни спестявания в дългосрочен план.

Google+ Comments