Какви видове дебитни карти има?

Дебитната карта е един от най-удобните и, към момента, най-популярни платежни инструменти. С такава карта в джоба си, не е нужно да носите големи суми пари в брой всеки път, когато пазарувате. Тези малки пластики до голяма степен замениха необходимостта от използване на физически банкноти и чекове.

Освен това, трансакциите направени с дебитна карта се отразяват незабавно в извлечението по банковата ви сметка. По този начин, вие може да проследявате всяка изразходвана стотинка и да управлявате бюджета си по-ефективно.

В момента има най-различни видове дебитни карти, които различните банки предлагат. Всеки тип карта идва с набор от функции и предимства. Някои могат да се използват само на ПОС терминали и банкомати, други ви дават възможност да извършвате онлайн плащания и банкови преводи, трети могат да бъдат свързани с дигитален портфейл и т. н. Има и такива карти като дебитна карта neon на tbi bank, с които можете да правите всичко, дори да пазарувате, когато нямате достатъчно пари по сметката.

Тази карта ви дава възможност да правите покупки и да разделяте плащанията си на равни месечни вноски, като преди това трябва да имате активиран шопинг лимит. Така, дебитна карта neon от tbi bank, освен че притежава всички функционалности, които останалите дебитни карти имат – като теглене на пари в брой, безконтактни и онлайн плащания, извършване на преводи -тя на практика служи и като шопинг карта.

Дебитна карта neon от tbi bank е нов тип карта, която не всяка банка у нас може да ви предложи. По-долу ще разгледаме малко по-подробно няколко вида дебитни карти, които ще откриете в почти всяка банка. Освен това, ще ви дадем и малко повече информация относно дебитните карти с възможност за пазаруване на вноски.

Стандартна дебитна карта

Това е най-основният тип дебитна карта. Тя може да се използва за теглене на пари в брой, извършване на покупки в магазини или онлайн, както и за плащане на сметки. Някои стандартни дебитни карти могат да имат ограничение за това колко пари можете да похарчите на ден. Те също така обикновено изискват въвеждане на ПИН код, когато се използват на банкомати и ПОС терминали.

Предимства

  • Могат да се използват на почти всеки банкомат и ПОС терминал, като ПИН кодът трябва да бъде валидиран по време на всяка трансакция.
  • Те предлагат удобство и сигурност. Ако имате такава карта не необходимо да носите много пари в брой.
  • Трансакциите се записват незабавно във вашия акаунт, което улеснява проследяването на навиците ви за харчене.

Недостатъци

  • Може да има такси при използването на определени услуги, като например, извършване на международни транзакции или тегления от банкомат.
  • Повечето банки начисляват различни такси за издаване, обслужване или използване на стандартна дебитна карта.
  • Някои карти имат ограничен дневен лимит.
женска ръка държи карта

Безконтактни дебитни карти

Безконтактните дебитни карти са точно като стандартните с разликата, че те имат вграден компютърен чип. Благодарение на тази вградена технология, вие може да извършвате плащания само като поставите картата до ПОС терминала. Безконтактните дебитни карти, противно на очакванията, обикновено са по-безопасни за използване от стандартните, тъй като имат подобрени функции за сигурност.

Предимства

  • Безконтактните дебитни карти, подобно на стандартните могат да се използват по много начини – за пазаруване във физически и онлайн магазини, за плащане на сметки, теглене на пари и т. н.
  • Не е необходимо да въвеждате ПИН код, когато извършвате безконтактни плащания в магазини, но това обикновено е само за покупки до определена сума. Например, някои карти не изискват ПИН за покупки до 50 лв., докато други позволяват до 100 лв. или повече.
  • Вграденият чип предоставя допълнителни мерки за сигурност, което прави плащанията с такава карта по-сигурни.

Недостатъци

  • Заради сигурността, някои безконтактни карти имат лимити за максималната сума за плащане, което може да бъде неудобно при големи покупки.
  • Обикновено има някои такси свързани с използването на такава дебитна карта, като например, такса за издаване, месечна такса за обслужване, такса за теглене на пари от банкомат и др.

Виртуални дебитни карти

Това е относително нов вид дебитна карта, която е напълно цифрова. Тя обикновено се управлява чрез мобилното приложение на съответната банка. Някои от тях могат да бъдат добавени и към дигитален портфейл, но това като цяло зависи от компанията, която е издала картата. Този вид карти обикновено могат да се използват само за онлайн покупки, плащания и транзакции. Виртуалните дебитни карти, точно като стандартните физически карти, имат уникален номер, CVV код и дата на валидност.

Предимства

  • Те могат да бъдат издадени много бързо чрез мобилно приложение или интернет банкиране.
  • Те често имат подобрени функции за сигурност.
  • Тъй като това не е физическа карта, рискът от загуба или кражба практически не съществува, освен ако не изгубите телефона си, например. Въпреки това, повечето банки предлагат опции за бързо блокиране на картата и възстановяване на достъпа от друго устройство.

Недостатъци

  • Тези карти не могат да се използват за пазаруване във физически магазини
  • Макар че тези карти ви дават възможност да извършвате всякакъв вид онлайн транзакции, тегленето на пари в брой от банкомат с тях е невъзможно.
  • За да използвате тази карта ще ви е необходим достъп до интернет.

А, какво представлява дебитна карта neon и с какво тя се отличава от останалите?

Това е дебитна карта, която предлага всичко в едно. С нея може да теглите пари от банкомат, да плащате на ПОС терминали, да пазарувате онлайн, да си плащате сметките, както и да правите преводи в страната и чужбина. Освен това, тази карта предлага и няколко допълнителни функционалности.

На първо място, тя лесно може да бъде свързана с Google Wallet – една от глобалните тенденции в банкирането. Другото, което отличава тази карта от останалите е, че тя ви дава възможност да пазарувате на вноски при предварително зададен шопинг лимит. Тоест, вие може да си купувате стоки и услуги, дори когато нямате достатъчно пари по сметката.

Така дебитната карта комбинира традиционните функционалности на дебитната карта с модерни технологии и гъвкави опции за плащане, което я прави изключително удобна и привлекателна за съвременните потребители.

Google+ Comments